Sabtu, 13 Ogos 2011

~FASHION TIPS FOR FAT, STOCKY AND CHUBBY MEN PART 1~




Entri kali nie, Sham nak share fashion tips tuk sesiapa yang berbadan berisi atau gempal termasuklah diri Sham sendiri. Kebanyakkan orang yang berbadan gempal nie agak low self esteem & low confidence level (Including myself). Masalah ini secara tidak langsung dapat diatasi melalui pemakaian pakaian yang bersesuaian & sekaligus meningkatkan confidence level. Korang setuju x dengan Sham?.



Fashion tips tuk individu skinny & chubby xbanyak bezanya. Individu skinny mahu menampakkan diri mereka tidak terlalu kurus manakala bagi individu yang chubby, mereka mahu kelihatan @ ilusi kurus. Tip-tip berfashion untuk individu yang chubby adalah:-




1) Memastikan pakaian yang dipakai tidak terlalu ketat & longgar.

Pakaian mestilah terletak sempurna pada tubuh badan. Elakkan pengayaan pakaian yang terlampau ketat yang menonjolkan kontur-kontur badan yang perlu disembunyikan. Pengayaan pakaian yang terlampau longgar pula membantu menyembunyikan kontur-kontur badan tetapi ia menampakkan individu tersebut bertambah besar.







2) Penggunaan warna-warna pakaian yang bersesuaian.

Warna-warna gelap seperti hitam membantu menampakkan individu terbabit kelihatan langsing. Selain itu, warna-warna seperti kelabu gelap, silver, burgundy, cranberry, cocoa, chocolate brown & midnight blue turut membantu. Penggunaan warna-warna yang terang seperti kuning, shocking pink & sebagainya hendaklah dielakkan. Walaubagaimanapun, terdapat pengecualian di mana individu yang berbadan gempal boleh mengayakan tshirt berwarna terang jika dipadankan bersama jacket yang berwarna gelap seperti hitam, biru gelap & sebagainya.




P/S: Part 2 coming soon......




10 ulasan:

  1. Best entry nie
    Salam kenal,
    nice blog,
    done following you,
    Kalau free jemput singgah ke blog saya,
    Bagi komen and nasihat ok.
    http://fahmiefiras.blogspot.com/

    BalasPadam
  2. canteek la... aku da lm carik entry pasal fesyen lelaki "gagah" mcm gua... kehkeh cpt sket buat part 2 bro... hehhee

    BalasPadam
  3. Fahmie firas: Thanks 4 good comment & following my blog. Salam perkenalan jugakkk.... Sham dah follow ur blog & akan singgah menjenguk ur blog xlama lagi.... Nantikan ye my comment.... ehehehehe

    BalasPadam
  4. 'rudy Tensai': Yeke..... Ehehehehe. Entri part 2 akan dipost xlama lagi.... T.U.N.G.G.U.

    BalasPadam
  5. org skinny susah nk cari kemeja pejabat yg padan. serious susah. certain designer walaupun saiz S tetap besar mcm khemah, especially bahagian lengan.

    labels mcm topshop, padini, seed dgn raoul have great selections of shirts that are tapered and well-fitted for the skinny type body.

    sekadar berkongsi. hehe...

    BalasPadam
  6. Hmmm...orait...good info...but how to hide "perut" ???? hehe...ni yg susah nie...

    BalasPadam
  7. .............dan....pernah gak terbaca...org yg berisi jgn pakai baju bwarna hijau coz akan nmpk btambah gemuk...so betul ker???

    BalasPadam
  8. Thanks shandye 4 good info....

    BalasPadam
  9. Zai: Soklan yg bagus..... "Perut" yg cantik itue leh dihide ngan pengayaan cardigan 3 butang, jacket dan sweater. Faktor jenis fabrik, jenis warna, jenis corak dan jenis design perlu dititik beratkan jugak...

    BalasPadam
  10. Zai: Penah jugak terbaca orang berisi x digalakkan memakai baju warna hijau tp perlu diingatkan bhwa warna hijau ada bermacam jenis hijau... hijau muda, hijau pucuk pisang, hijau gading, hijau zaitun & sebagainya.... Sham rasa boleh je kalau nak pakai warna hijau cuma jgn hijau yg cerah.... Mungkin leh pakai baju warna dark green ke.. Bagi sham jugak, cuba elakkan pakaian berwarna putih sebab bila sham pakai baju putih akan menampakkan segenap kontur2 yg delicious itue..... Slmt mencoba...

    BalasPadam