Jumaat, 26 Ogos 2011

~ALHAMDULILLAH~




Syukur alhamdulillah kepada Allah S.W.T. kerana mempermudahkan segala urusan, memberikan kesihatan yang baik & mengurniakan rahmat & nikmat yang tidak terhingga. Alhamdulillah sangat2 sebab salah satu azam @ target Sham untuk tahun 2011 nie bakal tercapai. Sebelum nie Sham penah berkongsikan entri berkenaan "interview" & keputusan interview tersebut telah diketahui beberapa hari yang lepas. Keputusan yang positif. ;) 






P/S: Mak bakal pencen bulan Oktober nie, anak bakal bekerja bulan September nie..... Alhamdulillah rezeki famili.




Rabu, 24 Ogos 2011

~WORDLESS WEDNESDAY #9 I-CITY DALAM MALL~











~FASHION TIPS FOR FAT, STOCKY AND CHUBBY MEN PART 2~



*Minta maaf di atas kelewatan sambungan entri yang ini.



3) Pemilihan corak pada baju.

Elakkan pengayaan baju yang bercorak melintang kerana ia menampakan individu tersebut kelihatan lebih mengembang & membesar. Selain itu, cuba elakkan pengayaan baju-baju yang mempunyai corak yang terlampau sarat & pelbagai kerana corak tersebut akan menarik perhatian mata-mata yang memandang pada bahagian atas tubuh kita yang kelihatan lazat itu. Sebaliknya, baju-baju yang mempunyai corak menegak amatla dialu-alukan kerana corak tersebut menampakan ilusi kurus & tinggi.


4) Pemilihan seluar yang bersesuaian.

Elakkan memakai seluar yang "baggy" & ber"pleats". Digalakkan memakai seluar @ jeans "low-rise bottoms". Apabila memakai seluar, jangan mengisi barangan yang berlebihan @ besar seperti handphone yang bersaiz besar, "overstuffed wallets" dan barangan elektronik pada poket-poket seluar anda supaya kawasan paha dan kaki anda tidak kelihatan besar.




5) Pengayaan tshirt berkolar v.


Anda digalakkan memakai tshirt berkolar v supaya ilusi kurus dapat dipertonjolkan pada kawasan leher anda terutamanya bagi individu yang mempunyai masalah "double chin" dimana tumpuan lebih difokuskan kepada bahagian dada berbanding kawasan leher. Dielakkan pengayaan baju berkolar "turtleneck" kerana ia akan menyembunyikan leher anda yang jinjang itu. 



P/S: Nantikan sambungan part 3



Rabu, 17 Ogos 2011

~WORDLESS WEDNESDAY #8 DUMBELL SET~


















~SAMBUNGAN ENTRI FASHION TIPS~








Sambungan entri Fashion Tips For Fat, Stocky & Chubby Men akan dipost xlama lagi. Entri tersebut masih dalam peringkat draft. Harap korang semua sabar menunggu ye...... Oh yeahhhhhhhhhhhh.








Sabtu, 13 Ogos 2011

~FASHION TIPS FOR FAT, STOCKY AND CHUBBY MEN PART 1~




Entri kali nie, Sham nak share fashion tips tuk sesiapa yang berbadan berisi atau gempal termasuklah diri Sham sendiri. Kebanyakkan orang yang berbadan gempal nie agak low self esteem & low confidence level (Including myself). Masalah ini secara tidak langsung dapat diatasi melalui pemakaian pakaian yang bersesuaian & sekaligus meningkatkan confidence level. Korang setuju x dengan Sham?.



Fashion tips tuk individu skinny & chubby xbanyak bezanya. Individu skinny mahu menampakkan diri mereka tidak terlalu kurus manakala bagi individu yang chubby, mereka mahu kelihatan @ ilusi kurus. Tip-tip berfashion untuk individu yang chubby adalah:-




1) Memastikan pakaian yang dipakai tidak terlalu ketat & longgar.

Pakaian mestilah terletak sempurna pada tubuh badan. Elakkan pengayaan pakaian yang terlampau ketat yang menonjolkan kontur-kontur badan yang perlu disembunyikan. Pengayaan pakaian yang terlampau longgar pula membantu menyembunyikan kontur-kontur badan tetapi ia menampakkan individu tersebut bertambah besar.







2) Penggunaan warna-warna pakaian yang bersesuaian.

Warna-warna gelap seperti hitam membantu menampakkan individu terbabit kelihatan langsing. Selain itu, warna-warna seperti kelabu gelap, silver, burgundy, cranberry, cocoa, chocolate brown & midnight blue turut membantu. Penggunaan warna-warna yang terang seperti kuning, shocking pink & sebagainya hendaklah dielakkan. Walaubagaimanapun, terdapat pengecualian di mana individu yang berbadan gempal boleh mengayakan tshirt berwarna terang jika dipadankan bersama jacket yang berwarna gelap seperti hitam, biru gelap & sebagainya.




P/S: Part 2 coming soon......




~FASHION TIPS FOR FAT, STOCKY AND CHUBBY MEN~









Pls wait for tomorrow update...........










Jumaat, 12 Ogos 2011

~BLUR JAP!!!!! XTAU NAK POST PASAL HAPE... KORANG PENAH JADI X?




Cheq xtau & xgheti nak update pasal hape. Padahal banyak je menda & isu yang terjadi skang. Otak blur japppppppp!!!




























Korang penah jadi camtu x?




























Hopefully, esok atau tulat otak Sham xblurr lagi & leh update dengan tenang & jayanya.....

 Wish me luck k.......





Rabu, 10 Ogos 2011

~HATI INI TELAH DILUKAI~








Semalaman
Terkenangkan diri mu
Lalu airmata ku
Membasahi pipi
Mengapakah kau sanggup
Meninggalkan diri ku
Sedangkan kau tahu
Perasaan ini

Kau berjanji
Akulah kekasih mu
Sanggup ku singkirkan
Semua cinta yang lalu

Tidak ku duga
Ini akan terjadi
Kata perpisahan
Yang kau pinta

Biarkanlah...
Biarkan aku hidup sendirian
Tak ingin ku mengenangkan kisah lama
Biarkanlah...
Biarkan aku hidup sendirian
Kerana hati ini telah dilukai




~WORDLESS WEDNESDAY #7 MATA TERBELIAK~








Selasa, 9 Ogos 2011

~MY BP WENT HIGH~







Pagi tadi bangun tido, kepala sham rasa berpusing-pusing bak lagu "Spinning Around" nyanyian si Kylie Minogue tue. Pastu mintak mak tolong check jap bp (blood pressure) sham. Korang tahu x berapa bp sham?

|
|
|
V

|
|
|
V

150/90

Bacaan bp yang tinggi mungkin disebabkan stress yang melampau & gaya hidup yang x sihat (Malas exercise & pemakanan yang x betul). Kalau jumpa Dr. sure kena start medication nie.... Hopefully my bp will be back to normal as soon as possible.






Sila klik blood pressure chart untuk memahami dengan lebih mendalam mengenai bacaan bp...



P/S: Pic ikhsan Mr. Google.....




Khamis, 4 Ogos 2011

~TUDUNG TINGKAP @ LANGSIR RAYA... WAJIB ADA KE?~




Menjelang Aidilfitri yang bakal menjelma, si isteri atau si ibu (Janji kaum hawa..... Matila blog nie kena gam pasnie) terutamanya  merupakan individu paling sibuk dalam keluarga. Diorang akan sibuk nak cat rumah, pakaian raya baru, perabot rumah baru (perabot cavenzi atau jati), pinggan mangkuk baru (Vantage kot), kuih raya yang moden & terlatest (Sure laku barangan kuih seperti Cornflakes, esen Star Brands, Buttercup & sebagainya pasnie) & xdilupakan tudung tingkap @ langsir baru (Sure untung syarikat jual kain seperti Nagoya, Kamdar, Jakel & seangkatan dengannya).


Kali nie, Sham nak story skit pasal tudung tingkap raya. Ada segelintir wanita di kalangan masyarakat Melayu mempunyai kecenderungan untuk berlawan dengan jiran-jiran bila tiba Aidilfitri. Diorang bukan lawan tumbuk ye tapi berlawan dari segi materialistik. Sebagai contohnya, si A beli langsir baru. Si B panas montot lalu beli langsir baru gak. Lebih kurang gitula maksud yang Sham nak sampaikan (Jenuh terbelit lidah den... Hehehehe). Korang yang baca blog nie, sila ambik iktibar ye. Niat kena betul & jangan membazir tau (Membazir amalan syaitan. Lebih baik buat amal jariah bersedekah pada rumah anak yatim, xpun kasi kat Sham. Dapat jugak korang pahala... Btul dak? Ehehehehe). Bagi sesiapa yang teringin nak wat tudung tingkap @ langsir baru, meh Sham nak share sikit idea-idea. Kot2la dapat membantu. Jom kita turun bawah.....
























Ayuhhhhhhhhhhh dong!!!!!


























































Kalau nak lebih grand, korang leh cuba gaya yang kat bawah nie.... Vogue sangatttttt
































Grand kannnnnnn!!!!! :P




P/S: Mintak tolong klik iklan Nuffnang Sham ye...... Sham cayang korang semua. :)





   
  

Selasa, 2 Ogos 2011

~MARY J. BLIGE - BE WITHOUT YOU~




I wanna be with you, gotta be with you, need to be with you
(Oh, oh, oh, oh)
I wanna be with you, gotta be with you, need to be with you
(Oh, oh, oh, oh)
Oooo (oh, oh, oh, oh) oooo

Chemistry was crazy from the get-go
Neither one of us knew why
We didn't build nothing overnight
Cuz a love like this takes some time
People swore it off as a phase
Said we can't see that
Now from top to bottom
They see that we did that (yes)
It's so true that (yes)
We've been through it (yes)
We got real sh** (yes)
See baby we been...

Too strong for too long (and I can't be without you baby)
And I'll be waiting up until you get home (cuz I can't sleep without you baby)
Anybody who's ever loved, ya know just what I feel
Too hard to fake it, nothing can replace it
Call the radio if you just can't be without your baby

I got a question for ya
See I already know the answer
But still I wanna ask you
Would you lie? (no)
Make me cry? (no)
Do somethin' behind my back and then try to cover it up?
Well, neither would I, baby
My love is only your love (yes)
I'll be faithful (yes)
I'm for real (yes)
And with us you'll always know the deal
We've been...

Too strong for too long (and I can't be without you baby)
And I'll be waiting up until you get home (cuz I can't sleep without you baby)
Anybody who's ever loved, ya know just what I feel
Too hard to fake it, nothing can replace it
Call the radio if you just can't be without your baby

See this is real talk
I'm always stay (no matter what)
Good or bad (thick and thin)
Right or wrong (all day everyday)
Now if you're down on love or don't believe
This ain't for you (no, this ain't for you)
And if you got it deep in your heart
And deep down you know that it's true (come on, come on, come on)
Well, let me see you put your hands up (hands up)
Fellas tell your lady she's the one (fellas tell your lady she's the one, oh)
Put your hands up (hands up)
Ladies let him know he's got your love
Look him right in his eyes and tell him
We've been...

Too strong for too long (and I can't be without you baby)
And I'll be waiting up until you get home (cuz I can't sleep without you baby)
Anybody who's ever loved, ya know just what I feel
Too hard to fake it, nothing can replace it
Call the radio if you just can't be without your baby

Heeeeeeeeeeeey Ohhhhhhhhhhhhh
Heeeeeeeeeeeey Ohhhhhhhhhhhhh

I wanna be with you, gotta be with you, need to be with you
I wanna be with you, gotta be with you, need to be with you
I wanna be with you, gotta be with you, need to be with you
I wanna be with you, gotta be with you, need to be with you
I wanna be with you, gotta be with you, need to be with you




~SHOPPING MEGASALE~



















Isnin, 1 Ogos 2011

~RAMADHAN 2011 - HARI PERTAMA~




Assalamualaikum w.b.t. kengkawan semua,



Sham nak mintak maaf bebanyak sebab dah lama x update blog nie maklumla agak bz ngan workshop, projek master, keja & pusat tuisyen. Ya ampunnnnnnn (Tetiba je nak jadi owg indon). Ehehehehehe. Mesti ade sesetengah owg yang baca blog Sham, rasa yang Sham nie ss (syok sendiri) kan..... Actually ade Sham kisah pasal semua tue, janji diri Sham puas & bahagia. Betul dak?



Meh Sham citer skit pasal workshop yang baru Sham attend kat UPM pada 26 sehingga 28 Julai 2011 aritu. Workshop tue berkenaan "penggunaan aplikasi SAS dalam analisis Biostatistik". Banyak menda baru yang Sham belajar daripada Dr. Ahmad Selamat yang merupakan tenaga pengajar & penceramah untuk workshop tersebut. Sham macam jatuh cinta lak ngan subjek "biostatistik" & kerjaya sebagai pensyarah. Korang semua doa-doakan ye moga-moga tercapai impian Sham. Amin....... :)



Alamakkkkk terlupa lak Sham nak ucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan yang mulia nie bagi semua umat Islam di planet bumi nie. Puasa jangan xpuasa, nanti xdapat duit raya.... Ehehehehehe. Sham xbangun sahur pagi tadi sebab xterjaga dari tidur. Tido mati gamaknyer kottttt..... Ahahahaha. Bila menjelang hari puasa mesti Sham teringatkan juadah nie iaitu kuih onde-onde atau pun dikenali sebagai kuih buah melaka. Terliuq pulakkkkkk bila teringat kuih nie (Sabaq-sabaq dah xlamo nak bukak puasa, lagi 3 jam je lagi)... Azam Ramadhan tahun nie, Sham xmo skip sembahyang tarawikh macam tahun-tahun yang lalu. Semoga dipermudahkan segalanya. :)